miercuri, aprilie 26

Jocul de-a Cernobalu'

Rusii comemoreaza 20 de ani de la catastrofa prin producerea unui joc pe calculator care reproduce momentele imediate exploziei. Cu zombii si alte creaturi ciudate cazute prada emisiei de raze gamma si neutroni, specialisti cu urechile bine astupate (dar si masti de ceva protectie), naivi si supusi vocii natiunii, veniti sa limiteze efectele dezastrului, cu conspiratii in jurul evenimentului. MAi e nevoie de un an pana ce jocul va aparea pe piata, caci trebuie sa primeasca aprobarea Serviciilor Secrete (nu e o gluma, nu?). Realitatea e cumva cinica cand vine vorba de aceeasi sovietici. Si cruda in acelasi timp atat pentru noi ei si pentru noi: vocile spun ca emisii de radiatii strabat mantaua de fier-beton al celui de-al patrulea reactor. In schimb rusii au puterea sa se distreze cu propria durere. Sau vor sa sustina amarul concept de transparenta de pe atunci al lui Mihail Gorbaciov - Glasnost. Transparenta, si aia acoperita cu perdea care a fost adoptata mult prea tarziu, atunci cand secretul tragediei inconjurase bine granitele statului. Nu am decat sa le urez bafta multa in comercializarea jocului pe viitor si castiguri pe masura pe care sper sa le orienteze spre refacerea "sarcofagului" de protectie...bine, astea-s planurile mele de aici, nevoile lor se ridica la cateva miliarde de dolari.
Un singur lucru as vrea sa amintesc...am vorbit de curand cu cineva care lucreaza intr-o maternitate dintr-un spital local si care era ingrozita de numarul crescut de copii nascuti cu sindrom Down in periada i987 si inceputul lui 1988, adica imediat dupa. presupun ca nu-i o simpla coincidenta...n-am avut timp sa citesc ceva despre urmarile pe plan biologic ale acestei tragedii ( stiu ceva de declansarea diferitelor soiuri de neoplazii, in special tiroidiene) dar promit sa demasc eu greselile astea ale noastre...:)

4 comentarii:

Anonim spunea...

Cernobalu` emite de 20 ani!

la fel fac si operatorii de telefonie mobila, doar ca pe ei ii si platim s-o faca. Ma intreb in cati ani o sa scrie mare pe telefoane "Celularu` dauneaza grav sanatatii"...


ps: bine (ti-)ai revenit >:D<

simiuk spunea...

promit sa caut intr-o sursa de date medicale informatii cu privire la un studiu incheiat anul trecut prin Suedia cu privire la lipsa nocivitatii telefonului mobil...bine as putea judeca aspru studiile lor, atata timp cat se inventeaza boli pentru medicamente

Lulu spunea...

cred ca daca se foreaza adanc in povestea Cernobiluluio sa descoperim niste lucruri monstruoase.

simiuk spunea...

am forat si eu ceva mai adanc, fiindca auzisem cu ceva timp in urma de un film in regia lui Tarkovsky: STALKER. Punctul de plecare al filmului (dupa cum spune imdb.com) este un alt dezastru nuclear din apropierea Chelyabinskului. In unul din cadrele filmului apare si "bomba" Cernobalului. Omul asta a fost ceva vizionar..trebuie sa vad filmul, la treaba cu oDc-ul!