joi, mai 18

Uite de ce-s romanii bolnavi!

"Lenea extremă poate avea o bază medicală, sustine un grup de cercetători australieni care au descris o nouă afectiune denumită motivational deficiency disorder (MoDeD) (deficienta motivatională). Boala se caracterizează printr-o stare de apatie extremă. Uneori, afectiunea poate fi fatală, deoarece respectiva stare diminuează motivatia de a respira. Diagnosticul poate fi stabilit prin combinarea unei tomografii cu emisie de pozitroni cu un scor mic pe scala motivatiei. In prezent, MoDeD este subdiagnosticată si subtratată."
Yupiiii...am cazut in patologic mai toti! Avem explicatii juste in fata sefilor si nevoie de concedii medicale. La naiba cu subdiagnosticarea!
In schimb, la faza cu subtratarea sunt cam sceptica. Noua politica de piata farmaceutica este inventarea de boli pentru medicamente (zahar 99%, excipienti 1%). Asa ca miram-as sa nu apara pe piata ceva doftorie eliberatoare de avant muncitoresc.
Pana atunci eu ma bucur ca lipsa mea de motivatie e doar o deficienta si incerc pe cat se poate sa o pastrez intr-o stare cronica, fara pusee acute:D.
Chiar mi-o imaginez prezentata in tratatele de medicina ca neavand legatura cu varsta, poate usoara evolutie diurna cu acututizari intre orele 8-16,prevalenta crescuta pe plaiurile mioritice, distributie egala pe sexe. Clinica: apatie, somnolenta, adoptare pozitie in sezut pe fotoliu, placerea taclalelor si orice incercare de reabilitare ducand la grave tulburari de echilibru interior.
Mare e gradina ta, Doamne!

Un comentariu:

Anonim spunea...

Se cronicizeaza in 90-95% din cazuri. Complicatiile sunt frecvente si agraveaza prognosticul bolii. Cu tratamnent (se vor incerca probabil medicamente noi, special creeate) apar ameliorari semnificative ale starii clinice, dar la intreruperea medicatiei recurentele apar in 99% din cazuri.
Probabil asa va arata urmatorul articol legat de acest subiect.
Romanii probabil ca nu se vor vindeca niciodata si nici nu se vor trata. Dar vor suferi enorm stiindu-se asa grav bolnavi!