marți, mai 2

Oxitocina, moartea pasiunii

Am vazut un documentar care se gasea in toate listele utilizatorilor de retea Regie:Kim Cattrall- Sexual Intelligence. Bine, bine nu asta e explicatia ca l-am vazut. Mai intai n-am realizat cine e aceasta Kim Cattral, desi o cunosteam prea bine din serialul Sex and the city. O tipa bine in orice caz la cei peste 40 de ani, care incearca sa-si expuna sexualitatea fara a trece insa granita vulgarului.
Documentarul aduce cateva personaje cu vederi deschise : bi, heterosexuali si specialisti (sexolog, psiholog) autorii unor carti din domeniu. Destul de bine alcatuit ca si documentar. Pastreaza veridicitate, dialoguri inteligente, dovezi din domeniul medical. O imagine de ansamblu a sexualitatii din mitologie, lumea greaca si romana pana la cea contemporana.
Noutati? Da, explicatii pentru moartea pasiuni si ruperea relatiei dupa 3-4 ani (bine, unde este cazul). Vinovata :OXITOCINA, drogul dorintei cum o numeste documentarul. Se pare ca dupa un interval de timp receptorii responsivi la acesta se cam satura de ea (down-regulation) si efectul ei se anuleaza...si al dorintei.
Stresul negativ este corelat cu un nivel scazut de oxitocina, iar tot ceea ce provoaca placere (eustress) in relatiile interumane foarte stranse ii creste nivelul in sange.
Femeile implicate intr-o relatie au un nivel crescut de oxitocina comparativ cu cele singure.
In acelasi timp ea ar stimula increderea in sine si administrarea ca medicament ar putea fi utila pe viitor in tratamentul autismului.
Si asa uite domne care mi-e chimia in dragoste. Totul este fundamentat bio-chimic si putem trata medical un cuplu "bolnav" sau macar pe partenerul afectat. Molecule care sa lege excesul de oxitocina. Administrate in doze bine stabilite dupa primii 3 ani de relatie.:)

Un comentariu:

koma spunea...

mi`e sa nu inceapa laptele sa curga in doze moderate :)