joi, aprilie 27

Jocul cu Mobilu'

"Despite limited evidence, cellular telephones have been claimed to cause cancer, especially in the brain. In this Danish study, the authors examined the possible association between use of cellular telephones and development of acoustic neuroma. Between 2000 and 2002, they ascertained 106 incident cases and matched these persons with 212 randomly sampled, population-based controls on age and sex. The data obtained included information on use of cellular telephones from personal interviews, data from medical records, and the results of radiologic examinations. The authors obtained information on socioeconomic factors from Statistics Denmark. The overall estimated relative risk of acoustic neuroma was 0.90 (95% confidence interval: 0.51, 1.57). Use of a cell phone for 10 years or more did not increase acoustic neuroma risk over that of short-term users. Furthermore, tumors did not occur more frequently on the side of the head on which the telephone was typically used, and the size of the tumor did not correlate with the pattern of cell phone use. The results of this prospective, population-based, nationwide study, which included a large number of long-term users of cellular telephones, do not support an association between cell phone use and risk of acoustic neuroma."
Noile studii acuza Mobilul de crestere a nivelului de stress cu urmari negative in special asupra femeilor. Bineinteles in cadrul familei , unde femeia este si asa suprasolicitata de treburile casnice.
Tot el este acuzat de "suprasolicitare" a echipamentului medical (interferenta electromagnetica).
In privinta accidentelor auto, studii similare prezentate pe acelasi site medical vorbesc de o crestere a riscului de accidente cu 38% in cazul folosirii lui. Alt studiu acuza telefonul de scaderea atentie pe plan vizual, similara cu a conversatiei cu celelalte persoane din masina (asa ca nici hands-free-ul nu e o solutie).
Cam usurele studiile astea ale lor. Nimic despre alte efecte pe plan biologic. Ne-au inchis gura in 2005 cu studiul mai sus amintit...nu facem cancer domne, chit ca-l tinem langa cap...

4 comentarii:

Anonim spunea...

uite`o ce receptiva e la nevoile omului de langa ea! :)

sunt studii facute peste tot, dar nimic nu s-a impus serios. si nici nu sunt sanse prea curand, pentru ca operatorii gsm sunt sponsori peste tot.

ce pot sa spun eu din experienta strict personala, este ca de cand ne-au montat un releu pe blocul de vis-a-vis am inceput sa fiu mai stresat, sa dorm mai prost. nu a fost brusca trecerea, dar sunt sigur ca exista o legatura.
pe de alta parte, tot din experienta personala, prietenii mei care sunt dealeri la difersi operatori si vorbesc imens la telefon, si-au schimbat considerabil stilul de atunci. sunt mai irascibili.

Lulu spunea...

poate ca sunt mai irascibili pentru ca sunt mai stresati. e foarte greu sa ascoiezi un factor "de risc" cu o boala. si studii de felul asta trebuie sa se faca pe un numar foarte mare de persoane care trebuie urmarite multi ani, rezultatele trebuie verificate minutios etc. asta e ca studiul ala cu sexul oral care diminueaza riscul de cancer la san . nu contest ca e posibil si probabil ca telefonul mobil sa ne influenteze sanatatea dar in onoarea EBM trebuie sa se lucreze serios.

Anonim spunea...

draga lulu

eu am spus doar ce observ. cu unul din dealeri vorbeam recent despre asta, amintindu`i ca daca vreodata cineva va studia serios fenomenul, el va face parte din esantionul reprezentativ. e cert ca un experiment devine teorie doar dupa ce este probat in cat mai multe situatii, de cat mai multe ori e posibil. inca nu au trecut decat 10 ani. daca in urmatorii 10 nu apare nimic concret, e doar o spaima...

simiuk spunea...

se pare ca, cu ceva timp in urma gurile celor procupati de sanatatea noastra nu erau inchise de puterea banului. am citit un articol din 2000 publicat de World Health Organization (WHO) care ne cere sa fim precauti cu privire la utilizarea telefonului mobil. Departe de orice referire la influentele sale, este cunoscut faptul ca radiatiile ionizante, razele x, UNDELE ELECTROMAGNETICE, pestidele si istoricul familial reprezinta factori de risc pentru dezvoltarea tumorilor cerebrale. de asemenea undele radio sunt raspunzatoare de cresterea capacitatii de diviziune a celulelor neoplazice. Studiul din 2000 intarea ideea ca e nevoie de o cercetare mai aprofundata si mai AMPLA in acest domeniu.