duminică, aprilie 9

Inapoi la Big Bang

Baiatul acesta are niste idei magnifice...de aceea m-am bucurat sa-i preaiau spusele si sa ve ofer o simpla instruire de weekend in ale fizicii...nu va uitati urat la mine, va va trezi interesul, trust me:)



"Intreaga energie a universului se afla disipata printre noi … intr-un stilou care cade de pe masa, intr-o tigara care arde, in bateria telefonului .. pana la cea mai mica forma de energie, cea a electronilor care se invart in jurul nucleilor. Toata energia universului se conserva, se transforma dintr-una in alta, din cinetica in potentiala gravitational, din caldura in miscare etc.

Caldura. Caldura sta la baza energiei, mii de milioane de molecule care circula haotic, in aer, in celulele noastre, in orice substanta. Facand abstractie de natura acesteia si de masa ei, caldura depinde si de temperatura (Q = m*c*dt). Scala Celsius este relativa, noi oamenii am insemnta cu 0 gr C temperature de inghet a apei, fata de care facem referinta. La fel este si scara Kelvin. Pe cea din urma o putem considera insa mai aproape de temperatura absoluta/ideala tocmai prin faptul ca referinta de 0 grade Kelvin o reprezinta temperatura de 0 absolut, in care toate formele de energie inceteaza. Practic caldura devine nula absolute. Moleculele inceteaza miscarea browniana, electronii nu se mai invart in jurul nucleului, inceteaza actiunea fortelor newtoniene... cum s-ar zice lumea ingheata TUN :D Pretty cool, ha?

Sa incercam asadar sa o inghetam :) .. hehe.. ne-ar trebui un frigider meserias de tot.. Stiti cum functioneaza un frigider? Absoarbe caldura din interiorul lui si o transmite mediului exterior.. cum am zis.. energia se conserva.. nu putem ingheta pur si simplu materia.. dar putem sa absorbim caldura si sa o ‘mutam’ in alta parte.

Prin urmare nu putem ingheta intreg universul pana la 0 Kelvin.. deoarece energia sa totala ar fi 0 si asta contrazice conditia de conservare. Daca insa am raci toti atomii pana la 0 K, mai putin unul singur.. atunci acestuia ii ramane dificila sarcina de a compensa, de a duce pe umeri intreaga energie a universului.. Va dati seama ce ‘incins’ ar fi saracul atom? .. si in acelasi timp ce liniste ar fi in restul universului? ..

Procesul se aseamana cu moartea unei stele. Dupa explozie, aceasta se raceste si isi restrange volumul foarte mult, pana la o gaura neagra, a carei energie echivaleaza cu steaua initiala. Masa ei fiind foarte mare si volumul mic (asadar concentrare energetica mare), gaura neagra ‘se hraneste’ cu materia din jur, care devine atrasa de valoarea foarte mare a fortelor newtoniene de atractie (F=k*m*M/2). Revenim la saracul nostru atom din paragraful anterior, nevoit sa detina intreaga energie. Acesta ar antrena in acelasi chip toata materia din jurul lui. Materia este insa racita, si difuzia de caldura e iminenta .. lucru care probabil ar duce la un Big Bang.

Daca am reusit sa transmit ideile mele.. si daca v-au placut, astept comentarii de aprobare :) .. pentru ca imi propun sa va mai povestesc despre caracterul oscilator (deci periodic) al vietii universului si despre misterul transformarii materiei in energie si invers .. desigur daca imi permite si gazda acestui blog :P" (mihneasim)

n.r. permite, permite gazda
apropo de ceea ce scrie my special guest star va recomand o carte exceptionala "Scurta istorie a timpului" de Stephen Hawking, unul din marii savanti ai timpului nostru ca incearca sa ne lamureasca cu privire la infinitatea Universului, reversibilitatea timpului...

Niciun comentariu: